top of page

ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο ειδικός παιδαγωγός εργάζεται τόσο σε σχολικά όσο και σε εξωσχολικά πλαίσια και είναι αυτός που παρεμβαίνει και αλληλεπιδρά εκπαιδευτικά και θεραπευτικά μέσα από ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, αλλά και σε εφήβους και νέους με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, διάσπαση προσοχής, αυτισμό και νοητική υστέρηση.

 

Ο Ειδικός Παιδαγωγός επομένως, αναλαμβάνει περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει προηγηθεί η διάγνωση του παιδιού από κάποιο δημόσιο διαγνωστικό φορέα (Ιατροπαιδαγωγικό κέντρο, ΚΕΔΔΥ) που αφορά κάποια σχολική πρόκληση και ειδική δυσκολία.

 

Είναι ο «διαμεσολαβητής» ανάμεσα στο παιδί και τη μάθηση του, ανάμεσα στους γονείς και τις προσδοκίες τους απέναντι στο σχολικό σύστημα και τους φορείς αυτού, ανάμεσα στο παιδί και την ίδια του την οικογένεια. Ο ρόλος του είναι παιδαγωγικός, συμβουλευτικός και υποστηρικτικός.

 

Προτεραιότητα του ειδικού παιδαγωγού είναι να αυξήσει την ποιότητα της καθημερινής διαβίωσης του παιδιού.

 

Του δείχνει πώς να μαθαίνει, διδάσκοντας του στρατηγικές μάθησης και χρησιμοποιώντας εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας.

 

Επιπλέον, αξιοποιεί δημιουργικά τις δυνατότητες του κάθε παιδιού και μέσα από παιγνιώδεις βιωματικές δραστηριότητες βοηθά το παιδί να οργανώσει ποιοτικά το χώρο και το χρόνο του συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του, μιας και η σχολική αποτυχία είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές άγχους και πολλές φορές αιτία κοινωνικής απομόνωσης για το παιδί.

 

Με την κατάλληλη παιδαγωγική παρέμβαση το παιδί  θα αποκτήσει όχι μόνο τις απαραίτητες γνωστικές, αλλά και τις κατάλληλες επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να αποκτήσει άνεση στις μαθησιακές δεξιότητες που απαιτούνται για την ηλικία του και να ενταχθεί ευκολότερα στο σύνολο της τάξης.

Απευθύνομαι σε ειδικό παιδαγωγό:

 

Εάν το προσχολικής ηλικίας παιδί σας δυσκολεύεται στο Νηπιαγωγείο.

  • Δεν μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες της νηπιαγωγού,

  • Δυσκολεύεται να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες με τους συμμαθητές του,

  • Δεν έχει κατακτήσει βασικέςπρομαθηματικές έννοιες (πολλά-λίγα, απαρίθμηση αντικειμένων, κ.τ.λ.) στα προνήπια,

  • Δεν έχει κατακτήσει βασικέςμαθηματικές και φωνολογικές δεξιότητες στο νηπιαγωγειο (π.χ. να γνωρίζει τους αριθμούς μέχρι το 10, Δεν να μπορεί να μετράει τις συλλαβές των λέξεων),

Στο Δημοτικό:

  •   το παιδί δυσκολεύεται στα μαθήματα,

  • εάν τα μαθήματα του σχολείου αποτελούν καθημερινό άγχος του,

  • εάν σε μεγαλύτερες τάξεις δεν μπορεί να διαβάσει μόνο του τα μαθήματα για την επόμενη ημέρα.

bottom of page